Przepis na muffinki kawowe z cynamonem i czekoladą

muffinki

Muffinki to delikatne i przepyszne ciasteczka, którym zachwyca się coraz więcej osób. Można je robić na przeróżne sposoby. Mogą być czekoladowe, jogurtowe, waniliowe, otrębowe, biszkoptowe oraz wiele innych. Przyciągają one głównie cudownym smakiem oraz chrupiącą skórką. Wielkim plusem jest to, że można je zrobić w przeciągu 30 minut, a dodatkowo będzie można się delektować przy kawie, czy herbacie.

Poniżej zaprezentowany zostanie jeden przepis na muffinki.
Co będzie potrzebne zatem do przygotowania muffinków kawowych z cynamonem i czekoladą?

Składniki: 300 g mąki, ½ szklanki cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, ½ tabliczki czekolady (gatunek wg uznania), 2 łyżki kawy, szczypta cynamonu oraz soli, 2 jajka, 100 ml mleka, 50 ml oleju, 120 ml jogurtu naturalnego oraz parę kropli rumu.

Sposób przygotowania: Na samym początku należy drobno posiekać czekoladę. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 ° C. Samą blachę smarujemy tłuszczem i prószymy mąką. Rozkładamy papilotki. Do miski wbijamy jajka oraz wlewamy olej, mleko, jogurt, rum i mieszamy. W następnej kolejności dodajemy wszystkie suche składniki. Wszystko mieszamy. Blachę wstawia się do piekarnika na około 20 minut. Po tym czasie muffinki wyjmuje się z papilotek.

Same muffinki można ozdobić jeszcze lukrem oraz polewą czekoladową. Najlepiej smakują na ciepło. Podawać je można z mlekiem, kawą, czy herbatą.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *