Pizza zamiast grilla

pizza

Pamiętasz urlop we Włoszech? Czujesz zapach pizzy, słodycz winogron i romantyczne nocy między wąskimi przejściami pamiętającymi czasy starożytne? Takie piękne wakacje najlepiej zabrać ze sobą do do Polski – smaki, zapachy, obrazy. Niestety nie zawsze jest to możliwe, ale namiastkę tego można zorganizować we własnym domu.

Wino i pizza – te dwa smaki najprawdopodobniej najczęściej budzą nasze skojarzenia z Italią i z całym regionem śródziemnomorskim. Choć alkohole, w tym te najdroższe, bez problemu zakupimy w sklepach, to niestety z pizzą już nie jest tak dobrze. Choć w każdej aglomeracji, dużym mieście i miasteczku jest wiele restauracji serwujących pizzę, to, no cóż, często z włoską pizzą ma niewiele wspólnego.

Jak temu zaradzić? Odpowiedź jest dużo bardziej oczywista niż można się spodziewać. Trzeba postawić na przyrządzanie swojej pizzy! Zupełni amatorzy mogą rozpocząć od surfowania po internecie, zbierania receptur i pierwszymi przygodami z pizzą. Profesjonaliści stwierdzą – „no tak, ale i tak nie będzie miała ona wiele wspólnego z śródziemnomorską!” Trzeba zgodzić się z nimi. Należy powtórzyć za Włochami, tajemnice pizzy to receptura oraz… piec!
Okazuje się, że włoski przysmak z piecyka elektrycznego to nic w porównaniu do pizzy wypieczonej w klasycznym piecu do pizzy opalanym drewnem. Wyglądają one podobnie jak piece chlebowe, więc skonstruowanie tego paleniska nie będzie całkowicie szalonym pomysłem. Zresztą pomyśl tylko – smak swojego chleba jest stokroć wyśmienitszy od sklepowego, a jak będzie wyglądało to porównanie w kwestii ”włoskiego placka”? A jeszcze inna sprawa to letnie imprezki z sąsiadami. Jeśli na grilla tradycyjnie udajesz się do sąsiadów, dlaczego oni nie mieliby do Twojego domu przychodzić na pizzę?

Materiały do budowy pieca chlebowego czy do pizzy nie nie są jakoś wyjątkowo drogie i taki piec można zbudować nawet za kilka tys. zł. Jest to w dużej mierze kwestia wielkości konstrukcji, bo i w tym przypadku możemy pokusić się o formy nieco bardziej niecodzienne, piece mogą także mieścić dwie pizze. Oczywiście te większe są używane raczej w barach, ale skromniejszy na pojedynczą pizzę dobrze sprawdzi się w prywatnym domu czy na tarasie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *